[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jedna z pacjentek cierpi¹ca na oty³oœæ, nadciœnienie ichorobê wieñcow¹ odczuwa³a ju¿ na pocz¹tku postnej diety bóle g³owy, by³arozdra¿niona, mia³a stan podgor¹czkowy.Poniewa¿ odczuwa³a te¿ ssanie w¿o³¹dku, wiêc spo¿y³a pokarm miêsny, po którym poczu³a siê jak nowo narodzona;wszystkie objawy ust¹pi³y.Ten przyk³ad wskazuje, ¿e czêsto nieœwiadomiestajemy siê ofiarami "na³ogu pokarmowego".Jaki kierunek ¿ywienia warto stosowaæ na co dzieñ? Tu zdania s¹ podzielone.Uwa¿am, ¿e najzdrowszym kierunkiem ¿ywienia jest ¿ywienie naturalne, a wiêc jaknajmniej przetworzone.Taki kierunek ¿ywienia reprezentuje te¿ makrobiotyka.Kiedyœ podczas badañ lipidów krwi w grupie studentów ¿ywi¹cych siê tradycyjniestwierdzi³am, ¿e wszyscy mieli zaburzenia w proporcji tych lipidów z wyj¹tkiemjednej studentki, która - jak siê póŸniej okaza³o - by³a od wielu latwegetariank¹.Badani studenci czuli siê dobrze, jednak¿e stali siêpotencjalnymi kandydatami do rozwoju chorób cywilizacyjnych w przysz³oœci.A jak problem ¿ywienia ludzi chorych jest przedstawiony w tradycyjnejdietetyce? Podrêcznik dietetyki, przeznaczony dla techników technologii¿ywienia z 1990 roku zak³ada, ¿e dieta w ¿adnym schorzeniu nie mo¿e spowodowaæniedoborów pokarmowych i jest opracowana na zasadzie ¿ywienia cz³owiekazdrowego, z uwzglêdnieniem jedynie pewnych modyfikacji.Podstaw¹ ¿ywienia jesttak zwana dieta ³atwostrawna, to znaczy z wykluczeniem produktówtrudnostrawnych.Taka dieta sk³ada siê z bia³ego pieczywa, sucharków,biszkoptów, kaszy manny, bia³ego ry¿u, makaronu, mleka, jaj, chudego miêsa,ryb, mas³a, œmietanki; olejów rafinowanych, warzyw, owoców, bia³ego cukru,d¿emów, galaretek, zup na wywarach miêsnych, majonezów, sosów itp.W rozdziale poœwiêconym leczeniu choroby wrzodowej czytamy, ¿e dietalekkostrawna nie zda³a egzaminu w tym przypadku, wobec tego zaleca siê unikaæpokarmów, które powoduj¹ dolegliwoœci bólowe.W rozdziale poœwiêconym zaparciukurczowemu jelita, zaleca siê eliminacjê b³onnika i spo¿ywanie bia³egopieczywa, margaryn, miêsa, jaj, d¿emów.Dieta w chorobach w¹troby zalecaœmietanê, margaryny, mas³o, miêso, sosy.Nie widzia³am w swojej praktycelekarskiej korzystnych efektów takiej diety lekkostrawnej.W pismachpopularnych pojawiaj¹ siê wci¹¿ nowe przepisy diet przeciwmia¿d¿ycowych,odchudzaj¹cych itp.bazuj¹cych czêsto tylko na bia³ku i t³uszczach.S³ynnadieta Hollywoodzka Hausera k³adzie du¿y nacisk na zawartoœæ bia³ka, witamin isoli mineralnych, st¹d du¿o w niej miêsa, jaj, ryb, mleka oraz owoców i jarzyn;Warianty diet bywaj¹ rozmaite.¯ywienie chorych w szpitalach jest najczêœciej stereotypowe i nie ró¿ni siê odtego, które pacjenci stosuj¹ codziennie w domu, mimo ¿e z powodu takiego¿ywienia utracili zdrowie.Niektórzy lekarze zalecaj¹ nawet, ¿eby jeœæwszystko.Obserwowa³am kiedyœ pacjentkê krañcowo wyniszczon¹, z licznymi niedoboramibia³ek i elektrolitów, której zalecono dietê kleikow¹ z powodu nie¿ytu ¿o³¹dka.Pacjentka by³a wierna tej diecie przez kilka miesiêcy.Pacjentom, przygotowywanym do zabiegu operacyjnego, zaleca siê w wieluszpitalach tzw.dietê galaretkow¹.S¹ te¿ inne diety jednostronne np.niskosodowa dieta wy³¹cznie mleczna lub ry¿owa w nadciœnieniu.S¹ to przyk³adydiet niefizjologicznych, sprzecznych z Natur¹.Organizm, któremu dostarczono kleik z m¹ki, rozk³ada skrobiê na cukier.Cukierjest sk³adnikiem od¿ywczym.Aby zosta³ przyswojony, musi zabraæ z organizmuwitamny i sole mineralne.Wywo³uje to du¿e zaburzenia w biochemicznejrównowadze.Analogicznie jest w przypadku spo¿ywania galaretek czyli ¿elatyny.Jest to bia³ko niepe³nowartoœciowe, które zubo¿y organizm w tzw.niezbêdneaminokwasy i dodatkowo zanieczyœci barwnikami chemicznymi.Bardziej korzystnejest w tych przypadkach picie samego soku z marchwi, który alkalizuje organizmi oczyszcza jelita.Jak na tym tle przedstawia siê dieta warzywno-owocowa? Pod wzglêdemkalorycznym odpowiada ona postowi.Surowe roœliny zawieraj¹ sok bogaty wwitaminy, enzymy i mikroelementy oraz b³onnik, który zapewnia sprawneoczyszczanie przewodu pokarmowego.B³onnik rozpuszczalny, zawarty np.w skórceod jab³ek, obni¿a tak¿e cholesterol i zwiêksza produkcjê antykamiczych kwasów¿Ã³³ciowych.Warzywa stosowane w kuracji zawieraj¹ jedynie œladowe iloœci bia³ek, t³uszczówi niewielkie iloœci cukrów, które w po³¹czeniu z biokatalizatorami (witaminy,enzymy, mikroelementy) usprawniaj¹ wiele szlaków metabolicznych.Ze wzglêdu nanisk¹ zawartoœæ kalorii, organizm zapocz¹tkowuje procesy spalania materia³Ã³wzapasowych (od¿ywianie wewnêtrzne).Ka¿da komórka, która w tym czasie obumiera,wysy³a sygna³y za poœrednictwem mediatorów, co doprowadza do regeneracji czylitworzenia odm³odzonych, zdrowych komórek.Jest to proces rewitalizacji.Jestem pod wra¿eniem pacjenta, który zg³osi³ siê do mnie z powodu kilkuletniejœlepoty w wyniku odklejenia siatkówek.Chorowa³ na cukrzycê i nadciœnienie.Laseroterapia nie odnios³a ¿adnego skutku.Po zastosowaniu 6-tygodniowej dietywarzywno-owocowej, a nastêpnie 6-tygodniowego okresu zdrowego ¿ywienia, pacjentuzyska³ wzrok, siatkówki uleg³y regeneracji.Cukrzyca wprawdzie nie cofnê³a siêca³kowicie, ale mo¿na by³o znacznie zredukowaæ dawkê insuliny.Ust¹pi³yca³kowicie objawy nadciœnienia i polineuropatii.Nast¹pi³a te¿ normalizacjalipidów krwi.Bêd¹c przed kilku laty na I Œwiatowym Kongresie Polonii Medycznej wCzêstochowie, przedstawi³am wyniki leczenia diet¹ warzywno-owocow¹.Dyskusjomnie by³o koñca.Wielu spoœród lekarzy podzieli³o siê swoimi doœwiadczeniami wprzywracaniu zdrowia pod wp³ywem bardzo nisko kalorycznej diety (Very lowcalorie diet).Nasze wyniki zgodnie potwierdzi³y zdolnoœæ organizmu dosamoleczenia.Proszê teraz siostrê Józefê o wypowiedŸ na temat aspektów religijnych postu.Tradycja poszczenia jest znana.¯ydzi poœcili 2 razy w tygodniu.W Ewangeliiœw.£ukasza czytamy, ¿e Faryzeusz mówi o swoim poœcie, który zachowuje.Jest piêkna ksi¹¿ka wydana przez ojców Benedyktynów w Tyñcu pt."Post modlitwacia³a i duszy", w której ojciec Anzelm pisze, ¿e regu³a œw.Benedykta zalecatego rodzaju post, rezygnacjê z miêsa i wina.Zwyczajem by³o spo¿ywanie chleba,soli, roœlin str¹czkowych, zió³, jarzyn, suszonych jagód, daktyli, fig.Mistrzowie mnisiej ascezy dawali surowym zio³om i jarzynom pierwszeñstwo przedpotrawami gotowanymi
[ Pobierz całość w formacie PDF ]