[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.1 kg ziemniaków2 jajka2 cebule10 dag tartego ¿Ã³³tego sera25 dag mielonego miêsa indyczegosól(lub ½ opakowania proteiny sojowej i rosó³ z kostki)pieprz lub ostra papryka ewentualnie z¹bek czosnkuZiemniaki obraæ i umyæ, utrzeæ razem z cebul¹ na tarce o drobnych otworach,dodaæ jajka, przesian¹ m¹kê, mielone miêso, siekany z¹bek czosnku, tarty ser,dobrze wymieszaæ i doprawiæ do smaku.Formowaæ niewielkie cienkie placki isma¿yæ z obu stron na z³oty kolor.Podawaæ najlepiej z zielon¹ sa³at¹ lubcykori¹ w sosie vinaigrette, albo z surówk¹ z pomidorów.Wegetarianie mog¹przygotowaæ podobne, placki, dodaj¹c zamiast wêdliny proteinê sojow¹,tradycyjnie zalan¹ grzybowym roso³em z kostki i po napêcznieniu odciœniêt¹,albo ½ opakowania mielonych kotletów sojowych, przygotowanych wed³ug przepisu.Rzeszowskie placki ziemniaczaneTo placki o doœæ oryginalnym smaku, coœ w rodzaju skrzy¿owania klasycznychplacków i jab³ecznych racuszków.1 kg sporych ziemniaków2 dag dro¿d¿y2 ¿Ã³³tkasól2 ³y¿ki m¹ki¾ szklanki mleka50 dag jab³ekolej do sma¿enia1 p³aska ³y¿ka cukruZiemniaki obraæ i utrzeæ na tarce.Jab³ka obraæ, usun¹æ gniazda nasienne iutrzeæ na tarce z du¿ymi otworami, po³¹czyæ z ziemniakami.Dro¿d¿e rozmieszaæ zcukrem i mlekiem, dodaæ do masy.Wymieszaæ z ¿Ã³³tkami, m¹k¹, p³ask¹ ³y¿k¹cukru, osoliæ.Zostawiæ do wyroœniêcia.Sma¿yæ placki na rozgrzanym oleju naz³oto.Podawaæ z pikantn¹ surówk¹.Galettes Lorraines,czyli placki lotaryñskiePolakom zazwyczaj siê wydaje, ¿e swojskie placki s¹ rdzennie polsk¹specjalnoœci¹, jednak wiele innych nacji posiada w swoim jad³ospisie podobnedania.Oto przyk³ad.1 kg du¿ych ziemniakówpieprz2 jajkaga³ka muszkato³owa2 ³y¿ki œmietanyt³uszcz do sma¿eniasólZiemniaki obraæ, umyæ, osuszyæ i utrzeæ na tarce z du¿ymi otworami.Jajka ubiæna pianê ze œmietan¹ i przyprawami, dodaæ do ziemniaków, dobrze wymieszaæ.Sma¿yæ du¿e placki (powinny zajmowaæ ca³¹ œredni¹ patelniê) na z³oty kolor zdwóch stron na rozgrzanym t³uszczu.Podawaæ jako samodzielne danie z bukietemsurówek.Mo¿na takie placki smarowaæ gêstym sosem lub nadzieniem i ciep³ezwijaæ w roladê.Eleganckie placki na wielk¹ galêZ placków ziemniaczanych mo¿emy przygotowaæ tak¿e danie na prawdziwe spotkaniena szczycie, którym bez mrugniêcia oka mo¿na podj¹æ nawet premiera lubprezydenta.80 dag ziemniaków10 dag tartego ¿Ã³³tego sera lub oszczypka1 cebula1 ³y¿ka mas³a1 jajko3 ³y¿ki koncentratu pomidorowego3 dag m¹kisólolej lub oliwapieprz lub papryka15 dag pieczareksiekana natka pietruszkisok z cytrynyZiemniaki umyæ, obraæ, op³ukaæ, osuszyæ, utrzeæ na tarce o ma³ych otworachrazem z cebul¹.Jeœli ziemniaki s¹ bardzo wodniste, odcisn¹æ.Masê ziemniaczan¹po³¹czyæ z jajkiem i przesian¹ m¹k¹, doprawiæ do smaku pieprzem lub papryk¹.Sma¿yæ niewielkie cienkie placki z dwóch stron na z³oty kolor.Pieczarkioczyœciæ, op³ukaæ, skropiæ sokiem z cytryny, drobno pokroiæ.Pieczarki usma¿yæ,dodaæ przecier pomidorowy i siekan¹ natkê, doprawiæ do smaku.Blachê dopieczenia wy³o¿yæ foli¹ aluminiow¹, u³o¿yæ po³owê placków, posmarowaæ mas¹pieczarkow¹, przykryæ pozosta³ymi plackami.Posypaæ tartym serem i przykryæwiórkami mas³a lub margaryny.Zapiekaæ oko³o 10 minut w nagrzanym piekarniku.Plince pomorskieA to pó³nocny wariant placków ziemniaczanych.2 ½ kg du¿ych ziemniaków20 dag m¹ki2 cebuleolej do sma¿enia¾ szklanki mlekakwaœna œmietana4 jajkaczosnekZiemniaki obraæ i utrzeæ na drobnej tarce razem z cebul¹.Jeœli ziemniaki s¹bardzo wodniste, nale¿y je lekko odcisn¹æ.Zalaæ wrz¹cym mlekiem, wymieszaæ,dodaæ m¹kê, jajka i posoliæ.Sma¿yæ z dwóch stron na z³oty kolor.Podawaæpolane gêst¹ kwaœn¹ œmietan¹ doprawion¹ utartym z sol¹ czosnkiem.Dro¿d¿owe placki ziemniaczane z cebul¹Niektórzy fani placków dowodz¹, ¿e jest to najlepszy i najsmaczniejszy sposóbprzygotowania ziemniaczanych przysmaków, choæ oczywiœcie nieco bardziejskomplikowany.Bo i zaczyn trzeba przygotowaæ, i ziemniaki utrzeæ - jednyms³owem czas, który musi up³yn¹æ pomiêdzy zakupem ziemniaków a rozkoszn¹konsumpcj¹ jest z koniecznoœci d³u¿szy ni¿ w przypadku tradycyjnych placków.70 dag ziemniaków3 ³y¿ki oliwy lub oleju2 jajkasól4 dag dro¿d¿ypieprz,3 ³y¿ki mlekapieprz cayenneodrobina cukrulub ostra papryka w proszku5 ³y¿ek m¹ki4 z¹bki czosnku1 spora cebulat³uszcz do sma¿eniaCebulê i czosnek drobniutko posiekaæ i zeszkliæ na oliwie.Dro¿d¿e rozetrzeæ zmlekiem i cukrem, pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyroœniêcia.Ziemniaki utrzeæna tarce z ma³ymi otworami, a jeœli s¹ wodniste, to odcisn¹æ nadmiar p³ynu.Domasy ziemniaczanej dodaæ przesian¹ m¹kê, dro¿d¿e, jajka i cebulê z czosnkiem.Doprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyroœniêcia.Formowaæ niedu¿e placuszki i sma¿yæ z dwóch stron na z³oty kolor.Najbardziejsmakuj¹ z surówkami: z pomidorów, kapusty lub porów.P¹czki ziemniaczaneJest to bardziej atrakcyjna wersja frytek.Mo¿na jeœæ bez dodatków albo polanekeczupem.Nadaj¹ siê tak¿e zamiast tradycyjnych ziemniaków jako dodatek domiêsa czy ryby.50 dag ugotowanych ziemniaków2 dag dro¿d¿y15 dag m¹kisól1 jajkoolej do sma¿eniaZiemniaki ugotowaæ i przepuœciæ przez maszynkê, dodaæ m¹kê, jajko, sól irozkruszone dok³adnie dro¿d¿e, szybko wyrobiæ i formowaæ kulki wielkoœci du¿egoorzecha w³oskiego.Usma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu na z³oty kolor i posoliæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]