[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wino TruskawkowePrzepis nr.01Truskawki nadaj¹ siê do wyrobu win raczej silnych, deserowych.Nale¿y dok³adnieusun¹æ owoce nadpsute, niedojrza³e, szypu³ki i listki.Zgnieœæ, sparzyæodpowiedni¹ iloœci¹ wrz¹cej wody, po och³odzeniu zadaæ zaczynem dro¿d¿y, po 1dniu przecedziæ, wycisn¹æ miazgê, do powsta³ego p³ynu dodaæ roztworu cukrowego,po¿ywki i kwasku cytrynowego wed³ug przepisu.Wino bez dodatku kwasku ³atwoczernieje, dlatego najlepiej je spasteryzowaæ.Truskawki s¹ dobrym dodatkiem domalin w iloœci oko³o 50%.Przyk³ady na 10l wina:wino 12% - 13%wino 17%7kg truskawek7kg truskawek4,5l wody4l wody1,7kg cukru2,8kg cukru3g po¿ywki4g po¿ywki20g kwasku cytrynowegoXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
[ Pobierz całość w formacie PDF ]