[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jajkaubiæ widelcem na jednolit¹ masê.Plasterki selerów panierowaæ z obu stron wjajkach i bu³ce.Sma¿yæ na oliwie na z³oty kolor.Usma¿one selery ostudziæ.Cebulê obraæ, umyæ, pokroiæ na cienkie plasterki i posoliæ.Przygotowaæ sos.Rozetrzeæ sól i cukier z octem, dodaæ oliwê i jeszcze przez chwilê ucieraæ, abywszystkie sk³adniki dobrze siê po³¹czy³y.Selery prze³o¿yæ na pó³misek, dodaæcebulê.Zalaæ wszystko sosem i odstawiæ na 3-4 godziny.Tej sa³atki nie nale¿ywstawiaæ do lodówki.Sa³atka z sera feta, tuñczyka, kapusty pekiñskiejkapusta pekiñsk¹ pokrojona w paseczki, pomidor w kawalki, cebulka w cieniutkietalarki (najlepiej czerwona), tuñczyk w oleju (rozdrobniony), mo¿na dodaæ kilkaoliwek drobno pokrojonych, mo¿na tez dodaæ czerwona fasolkê w puszce (ja niezawsze j¹ dodaje), ser feta w drobna kostkêWszystkie sk³adniki wymieszaæ, dodaæ odrobinê cukru, soku z cytryny i olej ztuñczyka.Sa³atka z sera wêdzonego, kie³basy i groszku0,5 puszki zielonego groszku, 1 pêtko cienkiej niezbyt t³ustej kie³basy, 10dagsera wêdzonego, 2 ³y¿ki majonezu, 1 ³y¿ka ketchupu, pieprz, paprykaKie³basê i ser pokroic w kostkê.Zmieszaæ wszystko do skutku.Sa³atka z sosem imbirowymMa³a g³Ã³wka sa³aty, pó³ g³Ã³wki sa³aty karbowanej, du¿a cykoria pó³ str¹kaczerwonej i ¿Ã³³tej papryki, kilka ga³¹zek natki pietruszki do dekoracjisk³adniki sosu: 1/3 szklanki soku pomidorowego, 5 ³y¿ek oliwy, 5 ³y¿ek sosusojowego, ³y¿ka octu winnego, 2 ³y¿ki startego imbiru, ³y¿ka cukruSk³adniki sosu dok³adnie wymieszaæ.Sch³odziæ.Oczyszczone liœcie sa³atyporozrywaæ na kawa³ki, cykoriê pokroiæ na paseczki.Polaæ sosem.Wymieszaæ.Udekorowaæ papryk¹ i natk¹.Podawaæ lekko sch³odzone.Sa³atka z szynk¹ i pieczarkami400 g.ry¿u, 400 g.pieczarek, œwie¿y ogórek, 2 cebule, 200 g.szynki, 2 ³y¿kikaparów (niekoniecznie), 3 ³y¿ki octu winnego, 7 ³y¿ek oliwy, sól, pieprz,szczypta cukru, œwie¿e lub suszone zio³a - szczypiorek, estragon, bazylia.Ry¿ op³ukaæ, gotowaæ przez 17 minut w du¿ej iloœci osolonej wody.Odcedziæ.Pieczarki i ogórek obraæ, umyæ, pokroiæ w plasterki.Cebulê pokroiæ w kostkê,szynkê w paseczki.Kapary posiekaæ.Sk³adniki po³¹czyæ dodaæ ry¿, posoliæ ipopieprzyæ.Z oliwy, octu winnego i cukru zrobiæ sos.Polaæ ry¿ z warzywami,delikatnie wymieszaæ.Posypaæ posiekanymi zio³ami.Sa³atka z szynki, papryki, makaronu i cebulicztery papryki ka¿da innego koloru pokroiæ w drobna kostkê, szklanka makaronu(np.œwiderki) ugotowaæ i ostudziæ, œrednia cebula drobno pokrojona oko³o 20-30dkg szynki pokroiæ w drobna kostkê, wszystko razem wymiesza - dodaæ 2-3 ³y¿kimajonezu.Sa³atka z tuñczyka 1400 g.tuñczyka z puszki, 1/2 grejpfruta (niekoniecznie ), banan, 250 ml.majonezu, ³y¿eczka soku cytrynowego, 3 jajka ugotowane na twardo, s³odkapapryka, sól, 125 ml.chudego jogurtu, kilka liœci sa³aty do przybrania.Rybê wyj¹æ z puszki, os¹czyæ i pokroiæ na kawa³ki jednakowej wielkoœci.Bananyobraæ pokroiæ na plasterki, skropiæ sokiem z cytryny.Grejpfruta obraæ, wyj¹æmi¹¿sz z os³onek, podzieliæ na cz¹stki.Jajka obraæ, dwa pokroiæ w kostkê,trzecie pokroiæ na ósemki.Majonez wymieszaæ z jogurtem.Dodaæ do smaku sól iodrobinê papryki.Liœcie sa³aty dok³adnie umyæ, osuszyæ i wy³o¿yæ nimisalaterkê.Kawa³ki tuñczyka delikatnie wymieszaæ z cz¹stkami grejpfruta, jajkamipokrojonymi w kostkê, plasterkami banana.Zalaæ sosem.Sa³atkê u³o¿yæ naliœciach sa³aty, udekorowaæ ósemkami jajek i posypaæ papryk¹.Sa³atka z tuñczyka 21 g³Ã³wka kapusty pekiñskiej lub kruchej sa³aty, 1-2 puszki tuñczyka (jak dwie,to najlepiej jedna w oliwie, a druga w sosie w³asnym), 1 puszka kukurydzy, 3-4³odygi selera naciowego, 1 ró¿owy grapefruit, trochê ¿Ã³³tego sera(niekoniecznie).Kapustê pekiñsk¹ lub sa³atê rwiemy na ma³e kawa³eczki.Ods¹czamy kukurydzê.¯Ã³³ty ser kroimy w kosteczkê.Tuñczyka ods¹czamy, zachowuj¹c i oliwê, i sos.Grapefruita dzielimy na ma³e cz¹stki, skrzêtnie zbieraj¹c sok.Rozdrabniamytuñczyka.Z ³odyg selera starannie wyci¹gamy 'nitki' i kroimy na ma³e kawa³ki.Wszystko razem delikatnie mieszamy.Sos: zachowana wczeœniej oliwa z tuñczyka, sok z grapefruita, odrobina pieprzu,³y¿eczka ostrej musztardy.Mo¿na daæ odrobinê wyciœniêtego czosnku.Jak sos za ma³o kwaœny, kropn¹æ trochêsoku z cytryny.Polewamy sosem, mieszamy i zjadamy z chrupi¹c¹ bu³k¹ alborazowym chlebem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]